Празнична еуфорија или помахнитала државна управа?

Ретроспективни поглед само на последњих мање од месец дана у Србији изгледа као „похвала лудости“. Садржај догађања и реторике из којих зраче неразумност и волунтаризам („може им се“) преплављује и гуши сваку могућност да се о било чему у овом друштву разговара. Већина нас је „мудро“ децембар резервисала за еуфорију, а јануар за депресију. Али не и државна управа!

Ако сте зазирали од празника, јер осећате само велику празнину и ништавило у грудима, издржали сте, прошло је, као што сваке године прође. Нисте чудни ни криви, нисте лоше особе ни мргуди. Покушали сте да нађете место за себе. У празницима не морате да будете учесници, можете да будете и посматрачи. А сада да видимо чега сте се нагледали у току празника.

Са доласком празничне еуфорије коју су пратиле празнична агресија и баханалије СНС власти, сведоци смо такмичења припадника владајуће дружине ко ће направити већу глупост, ко ће бити бахатији, ко неваспитанији, а ко се разишао са здравом памети. Хајмо укратко са ретроспективом тих постигнућа, дешавања и подешавања, а лепеза догађаја је шаренолика од нарушавања јавног реда и мира, кривичних дела полног узнемиравања до кривичних дела против уставног уређења и безбедности државе изазивањем националне и верске мржње и нетрпељивости. Нисте ваљда помислили озбиљно – шалим се, обратите пажњу:

Случај Краљево – помоћник градоначелника задужен са спорт и омладину се пар дана пред прославу Нове године баш опустио и у току изласка пред пуним локалом обнажио (читај: човек се скинуо го) и нападао присутне девојке. Након ове комбинације перформанса и ритуала примитивних цивилизација, када су се подсвесне жеље и фантазије „уметника за спорт“ кроз „уметничко стварање“ пробиле у свет – локал се готово испразнио. Потом су блудник и његова дружина напустили позорницу али је „уметника“ на изласку сачекало пар момака и добро намлатило због чега је и полиција интервенисала. Цео случај је заташкаван, прећено је да слике и снимци не смеју испливати у јавност али су грађани Краљева били упорни и истрајни те је и случај обелодањен. Развратни помоћник градоначелника је смењен. Остала су отворена питања одговорности за заташкавање. А интересантним се чини и податак да је отац Помоћника за омладинце и омладинке бивши полицајац, а данас одборник скупштине града Краљево и заменик шефа одборничке групе СНС-а.

Случај Прибој – претходних дана се десило неколико инцидената. Појавио се снимак како полицајци певају на прослави песму са стиховима “Ој, Сјенице нова Сребренице, ој Пазару нови Вуковару”, а неколико дана касније на снимку је забележено како младић у групи пева “Божић је, Божић је, пуцај у џамије”. Након тога је Неприкосновени најавио посету Прибоју да допринесе да се Бошњаци у овом граду осећају безбедније. Наш Алфа и Омега је лично морао да оде и одржи лекцију на тему националне и верске мржње и нетрпељивости те да Прибојцима објасни како треба да престану да користе стари уџбеник и да је исти промењен (године када је СНС засео на власт). Провукла се ту и предизборна кампања али занемаримо то сада. Покренут је дисциплински поступак против групе полицајаца (12) који су понашањем ван службе и униформе вређали грађане друге вере и националности и уочени су пропусти у раду граничне полиције Прибоја. Колико се да прочитати између редова, премештени су на друго гранично подручје, а питање је на ком ће се то граничном подручју показати као „добри”?

Случај Косјерићкоји још није освануо у јавности, а када нешто не објаве новине као да се није ни десило! Ево и ми смо сведоци немилог догађаја у нашој малој чаршији који се одиграо 1. јануара. Наиме, наш први човек општине и супруг одборнице СПС-а су се потукли у алкохолисаном стању (што је случај и свих претходно поменутих актера догађаја). Размирице су биле велике, крв од аклохола узаврела, а сујета разбуктала па је и расправа била мало те је наш челник општине решио да своје аргументе поткрепи ручно. Ударцима. Разлог сукоба је неиспуњавања предизборних обећања, поменути учесник је у лице сасуо челнику општине колики је број гласова донео СНС-овској власти и да не жели више да лаже мештане свог села. Истини за вољу, председник општине је померио рокове за испуњење обећаног са краја 2021. на крај 2022. у шта треба да будете и ви драги суграђани упућени, да не бисте беспотребно постављали питање нашем председнику ризикујући да вас ухвати за гушу и почне да дави. Цео случај се, мо`ш мислити, опет десио у „кафани” и то код партијског друга који је требало да заузме фотељу као управник поште у Ражани, а који се ипак задовољио само запослењем своје супруге у Елану. Партијски друг, кафеџија, не само што случај није пријавио полицији, него није пријавио и сам скуп који је организовао уз лепе ноте бенда „нашег Драгог бубњара “(кума  Рада Спасојевић) кога нема потребе додатно представљати. Са друге стране немамо информацију да л’ је новоотворени локал био у припреми или је регуларно радио. „Наш случај“ није био на нивоу лудости у Краљеву и Прибоју па се као такав успео заташкати упркос узимању изјава од стране полиције.

„Бог вам памет просветлио“, народна је изрека коју су наши стари користили кад би видели да се неко понаша неприкладно и недостојно своје доби, стања и позиције. Свесни како свака особа има могућности за здраву и нормалну реакцију, премда их свако не користи увек, том изреком као да су давали дијагнозу стања и добар лек за оздрављење понашања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено