Слога за Ужице и Косјерић

Наше Удружење грађана „За чист Косјерић“ се одазвало позиву Синдиката Слога Град Ужице те смо 18. јануара текуће године присуствовали њиховој годишњој Скупштини и представљању предлога Закона о раду.

Наше удружење „За чист Косјерић“ је младо али смо за кратко време успоставили одличну сарадњу са успешним и великим Синдикатом Слога из Ужица и „Удружењем грађана Слога Ужице“ (које је проистекло из синдиката у циљу ширег опуса деловања). Удружени синдикати Србије  Слога  свој рад су базирали на “Платформи за окупљање у одбрану радних, грађанских и људских права“, коју су усвојили 2014. године.  Синдикат Слога Град Ужице је основан 20. октобра 2020. године, део је Удружених синдиката Србије Слога и тренутно броји око 2700 чланова.

За годину дана свој рад проширио са територије града Ужица на читав Златиборски округ и тренутно у свом саставу броји 17 синдиката основаниих  за ово кратко време и то:

 1. Синдикат Слога ЈКП Дубоко Ужице,
 2. Синдикат Слога Импол Севал Севојно (Ваљаоница алуминијума),
 3. Синдикат Слога Специјална болница Чигота,
 4. Синдикат Слога Дом здравља Косјерић,
 5. Синдикат Слога Општа болница Прибој,
 6. Синдикат Слога Апотекарска установа Ужице.
 7. Синдикт Слога Предшколске установе Ужице
 8. Синдикат полиције Слога
 9. Синдикат Слога ЈКП Биоктош
 10. Синдикат Слога ЈКП Водовод
 11. Синдикат Слога ЈП Велики Парк
 12. Синдикат Слога Болница Ужице
 13. Синдикат Слога Први партизан
 14. Синдикат Слога Завод за јавно здравље
 15. Синдикат Слога Градска управа Ужице
 16. Синдикат Слога Дом здравља Ужице
 17. Независног синдиката радника Ваљаонице бакра Севојно (колективно приступио Слоги).

Постигнути су завидни  резултати у правној заштити чланова од којих истичемо:

9  уговора о вансудском поравнању,

4  пријаве Инспекцији рада. Позитивно су решене 3 пријаве док је 1 још у поступању.

68 тужби Основном суду Ужице против више предузећа и установа по различитом основу:

43 против Здравственог центра Ужице,

11 против ЈКП Водовод Ужице,

1 против ЈКП Нискоградња,

2  против ЈКП Биоктош,

2  против Министарства унутрашњих послова,

1  против Специјалне болнице Чигота,

1  против Градске управе Ужице

7  против разних послодаваца у трговини.

4  пријаве поднете Прекршајном суду Ужице

5  поднетих жалби Поверернику по Закону слободном приступу информацијама од јавног значаја.

37 заступања запослених на одржаним рочиштима пред Основним судом Ужице.

27 упућено   дописа разним институцијама, предузећима и државним органима.

Приказали су и финансијски извештај који је беспрекоран. Јасно су приказане све новчане трансакције којим су уплаћивали новчану помоћ по разном основу и то: рођење детета, смрт члана породице, болест, позајмице и новогодишњи пакетићи, 8. март „Дан жена“, 19. новембар „Дан мушкараца“ и др.

Након одржане годишње Скупштине уследило је представљање предлога Закона о раду у чијој изради је учествовало једанаест еминентних стручњака из те области, Olof Palmeinternacional center и ЦДР – Центар за  достојанство и рад на челу са Доктором правних наука, Мариом Рељановић.

Кратак преглед предлога Закона о раду:

Овај закон има за циљ да на прво место врати радника и његово достојанство. Права радника се изједначавају без обзира дал’ је запослени преко агенције, да ли обавља привремене и повремене послове, да ли је запослени на одређено време или је у сталном радном односу. Залаже се за то да пробни рад не може трајати дуже од три месеца, а рад на одређено не може трајати дуже од годину дана. Истакнут је захтев да минимална зарада мора бити у складу са вредношћу „потрошачке корпе“ те да мора износити 70.000,00 -80.000,00 динара. Део опозиционих партија у нашој држави је размотрио поменути предлог Закона о раду и у потпуности потврдио квалитет истог уз став да закон може и треба без икаквих измена одмах да заживи.

Било је задовољство слушати и учествовати у разговору, на првом месту са човеком, а потом и стручњаком какав је др Марио Рељановић чија је академска висина додатно потврђена скромношћу и пријатношћу. У разговору са председником Синдиката Слога Град Ужице, дип. правником Глишом Видовићем и члановима Главног одбора синдиката договорено је успостављање сарадње, те да наше Удружење „За чист Косјерић“ буде спона између грађана Косјерића и Синдикада Слога Град Ужице док се не отвори канцеларија Синдиката Слога у Косјерићу.

Драги наши суграђани, жеља нам је да конкретна синдикална борба у заштити законом загарантованих права запослених у Косјерићу заживи и код нас. Сваки запослени на територији наше општине може бити члан Синдиката Слога и остварити све бенефите које овај синдикат пружа. Позивамо вас да нам се обратите како бисмо заједнички решавали проблеме са којима се сусрећете у области рада.

Нисте више сами Удружење грађана „За чист Косјерић“ и Удружени синдикати Србије Слога стоје уз вас.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије