Еко трибине- репортажа

Срби се полако буде из деценијског зимског сна. То је неминовност коју ни константно заташкавање и игнорисање од стране државних медија не могу да прикрију. Упорно трпљење свих могућих недаћа, намета и неправди полако попушта пред страхом за голи опстанак, за кап воде и дашак чистог ваздуха за који се, очигледно, морамо борити. 

Дешавања у протеклих неколико година, МХЕ на Старој планини, велики инострани загађивачи у нашој плодној равници и у Бору, до коначног печата у виду Рио Тинта и њему блиских корпорација и потенцијалне експлоатације литијума широм Србије, повукла су за рукав српског сељака, стрпљивог ћутолога, и навеле га да коначно каже НЕ. 

Широм земље људи се организују у еколошке иницијативе, освешћују и информишу оне којима је информација недоступна а преко потребна. 

Еколошко удружење “Сувоборска греда” је у недељу, 6. јуна, организовало научно-информативни скуп у Коштунићима. Тема су била најављена геолошка истраживања на овом подручју. 

Представници нашег удружења су присуствовали овом скупу, који су обележили изузетни говорници, што по свом знању и стручности, што по посебном, енергичном и инспиративном начину обраћања. 

Окупљенима су се обратили:

академик проф. др Живорад Чековић (хемичар), 

проф. др Ратко Ристић (хидролог и еколог, декан Шумарског факултета у Београду), 

проф. др Душан Станојевић (лекар, бивши директор ГАК „Народни фронт”), 

проф др. Миладин Шеварлић (агроекономиста, професор Пољопривредног факултета у Београду), 

др Душко Брковић (биолог, професор Агрономског факултета у Чачку), 

дипл. правник Томислав Станковић, Александар Јовановић Ћута (еко-активиста, покрет ОРСП), 

Драган Симовић (пољопривредник, председник еколошког удружења „Заштитимо Добрињу и околину”). Такође су прочитана и два писма подршке: писмо академика проф. др Видојка Јовића (геолог) и писмо проф. др Момира Пауновића (хидроеколог, научни саветник на Институту за биолошка истраживања).

Након скупа у Коштунићима, присуствовали смо и трибини” Copy Loznica, Paste Požega  – Kako zaštititi prirodu i zdravlje” у организацији Иницијативе за Пожегу, у петак, 18. јуна у просторијама МЗ у Пожеги. 

Присутнима су се обратили чланови Скупштине Слободне Србије, проф. др Зоран Радовановић, проф. др Биљана Стојковић и проф. др Љиљана Томовић. 

Присутни су од ово троје еминентних и компетентних људи чули њихову анализу тренутног стања у нашем друштву, значаја  развоја еколошког активизма, као и начина за очување здравља и здраве средине. 

Закључак са ове научне трибине је став са којим се сви слажемо- да еколошке иницијативе и удружења могу бити управо онај очекивани носилац промена у нашем друштву. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије