Да ли се победник избора унапред зна?

Не, драги суграђани, ово није текст о ономе о чему мислите да јесте. Није о садницама шљива, функционерској кампањи, о тешкој механизацији по косјерским селима, о пакетима хране. Није ни о свакодневним спиновима, оптужбама, извртању чињеница. Како онда на пар дана пред изборе мислимо да имамо победника? 

А не, опет грешите – не мислимо на исте. У неким друштвима и државама изборна победа се лако срачуна – ко узме власт, победио је. Али пошто ми нисмо зарад власти ушли у изборну трку, ово мерило за нас не важи, на страну што евидентно критеријуми за косјерске и неке тамо изборе на хладном северу или мрском западу нису исти.  

Па, ко је онда победник код нас? Како и зашто? 

Можда је нескромно, али са пуним правом, смемо да прогласимо листу бр.4, ”Чисти људи за чист Косјерић” за победника! 

Пре избора, гласања и бројања? Један виђени Слобин социјалиста, тужних деведесетих година, на питање како тече гласање рече – ”Кад су избори добро организовани, народ не мора ни да гласа”. Ми свакако не мислимо на такву победу. 

У једној медијски безнадежној ситуацији, без локалних гласила, ручних колица ризле и конзерви паштете; без икакве помоћи са стране, било ког политичког или привредног субјекта, успели смо да од мале групе храбрих људи прерастемо у озбиљну локалну иницијативу. Јасно смо се профилисали као једина права опозициона листа, упркос скептицизму и почетном етикетирању од стране људи који би требало да су са нама на истој страни, али вољом Београда – нису. 

Показали смо да нисмо само еколошки покрет, иако нам је екологија једна од кључних тачака програма. Изборили смо се са свим уценама и притисцима на наше потенцијалне кандидате за листу, где су многи поштени и угледни људи из јавних предузећа и образовних установа били приморани да повуку кандидатуру плашећи се за своје радно место. 

Из дана у дан је расла подршка нашој листи, што јавно што – ”међу нама да остане – имате наш глас”. Суграђани нам се својевољно јављају, износе проблеме, предлажу решења. Добијамо изузетно поверљиве информације од суграђана, прикупљамо податке о  догађањима везаним за функционисање наше општине протеклих година – од ствари које би се могле назвати мањак стручности у одлучивању преко протекција за радна места, намештених конкурса, до сумњивих уговора, спорних чињења и нечињења. 

Наравно, као одговорна организација, информације ћемо изнети у јавност и пред надлежне органе, када за све појединости прибавимо јасне и чврсте материјалне доказе. 

Косјерић поново показује своје храбро лице из прошлости кад се ’92. одлучио да каже историјско ”НЕ”  Милошевићевом режиму и био весник демократије у Србији. Тешка срца морамо признати да су изборни услови и околности под којима се они одржавају сада много лошији. Видели смо то и по нападима неких од позиционих политичара на нашу листу, али занимљиво, само на нашу. Хвала на томе, значило нам је, да се још јасније позиционирамо код оних благо збуњених и неодлучних. 

Два најпозитивнија искуства из протекле кампање за нас су: неочекивано велика јавна подршка грађана и неспремност власти да прихвати политичког противника који је мудар, образован, организован, али изнад свега частан и поштен. Није им јасно да се у политику улази из најискреније жеље или морања, свеједно, да се у граду спасе што се спасти може; Да на изборе изађу људи, не из жеље да запосле своје супружнике по јавним предузећима или закамуфлирају своје кривичне пријаве из прошлости, већ да укажу на заједничке проблеме свих грађана и предложе решења за исте. 

Показали су да не умеју да се боре ван политичког муља и глиба, настојали су да нас вишеструким нападима и етикетама увуку у исте, али остали смо и остаћемо – чисти.

Ипак, најпоноснији смо на чињеницу да смо са сопственим ресурсима организовали и изнели кампању. Апсолутно свако саопштење, сваки видео клип, фотографију, плакат, сваки ауторски текст смо урадили сами, без креативне индустирије и плаћених помагача. Допрли смо до националних медија који су нам посветили немалу пажњу. Окупили смо и велики број Косјераца који тренутно живе ван града, веома озбиљних, образованих људи, са великим личним и пословним интегритетом, који желе да помогну Косјерићу кроз пројекте, иницијативе, улагања, али само ако су сигурни да у матици имају људе који ће само и једино радити за општи интерес било да је реч о екологији, пољопривреди, сеоском, спортском туризму, привреди, култури, уметности или било ком другом виду заједничог добра. 

И на крају, какав год да буде исход избора, ми са апсолутном личном одговорношћу обећавамо следеће – бићемо или самостална власт или одговорна опозиција без икаквих шанси за некакве дилове и постизборне споразуме са било којим учесником садашње власти. Већ смо много пута кроз наш програм и планове објаснили наше виђење града у случају да освојимо већину одборника. 

Наша највећа победа је неоспорна чињеница да смо препознати и схваћени као крајње озбиљни, свестрани и разгранати, што и јесмо; те да свако ко у будућности посегне за неком мутном радњом која штетити било ком сегменту јавног живота – мораће добро да се потруди да измакне нашој пажњи, критици, позивању на одговорност и осуди. Због свега наведеног, ми смо већ победили, јер ће са овако озбиљном локалном иницијативом Косјерић сигурно бити чистији, транспарентнији и успешнији. 

Вама, драги суграђани, остаје да у недељу гласате, уз поштовање епидемиолошких мера. Избор је никад једноставнији – или број 4 или је заиста свеједно.

Живот, а не политика!!!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено