Страх се страхом избија (Маковиште не сме пасти)

Аутор: WD40

Ако сте помислили да су се избори завршили – преварили сте се, на жалост. Далеко смо ми од друштва које заврши изборе, честита победнику и настави даље са нормалним животом. Када смо се, као група грађана, упустили у изборну трку знали смо да су изборни услови далеко од идеалних, но нисмо били свесни са колико неправде и манипулације ћемо се срести и са каквим јавашлуком ћемо имати посла.

Наш резултат, с обзиром на то колико постојимо и какви су били услови кампање је одличан и ово никако није кукање због броја мандата, односно броја гласова подршке коју смо задобили. Ово је само један јавни жал за тим што нисмо могли победнику да пружимо руку, или бар да се у складу са ”новом нормалности” додирнемо песницама, погледамо у очи и пожелимо успешно управљање градом у наредне 4 године. Нашим градом! Поштеном победнику би итекако честитали.

Сви већ знају о 15 највиших државних функционера који су посетили Косјерић, о садницама шљива које су дељене, пакетима, тешкој механизацији по сеоским путевима. Ни ми сами нисмо веровали својим очима шта се догађа, а ни сопственим ушима на све чећше приче да владајућа клика мора узети 70% или 5000 гласова.

Пошто бирачи нигде нису могли да виде листу број 1, да чују програм локалних функционера, па ни да виде њихове резултате у претходних 8 година, кренуло се свим силама на терен. Јасно је да владајућа листа поседује подршку у једном делу гласача, пре свега захвањујући националним медијима, причама о најбољој европској економији и свакодневном ”испирању мозга” са разних Ћирилица, Хит- твитова, и сличних, али и да је та искрена подршка далеко мања од жељене, потребне, а посебно од наређене.

Властима у Београду је јако битно да покажу да имају готово плебисцитарну  подршку у народу, а успут да се обрачунају са бојкот-опозицијом. Пошто је јаз од неких реалних двадесетак до жељених седамдесет посто јако велики, наступају две стратегија – застрашивање и подмићивање. А ко ће боље да прети и застрашује него – застрашени; они који се боре за своје незаслужене привилегије, они који су прескочили по неколико степеника одједном. Свесни су сви ти јуришници шта их чека оног момента када се ствари доведу у нормалу и кад заузму своје природне позиције.

Међу најистакнутијим локалним активистима има људи који имају и веома сумњиву прошлост, са разним финансијским проневерама и криминалним радњама. Где би они требали да буду у једној нормалној земљи, у уређеном друштву? Сигурно не у првим редовима власти, испред  бирачких  места у аутомобилима са списковима сигурних гласова. Да ли су тога свесни и у самој власти – итекако јесу.

Упоредите само листу кандидата владајуће странке 2017. и 2021. године. Уместо да после 4 године ”просперитета и напретка” нашег Косјерића, листа буде све јача, од тадашњих 11 људи са регуларном високом или вишом школом сада се  спало на 2 имена (плус још 2 вечерње дипломе које су на обе листе присутне). Наравно, није диплома једини показатељ квалитета кандидата, али је симптоматично да владајућа листа има једнак број људи са регуларном државном дипломом (2) на листи, као и људи који су имали озбиљна кривична дела на терету (такође бар 2). Можемо само да наслутимо шта је узрок таквог осипања кадрова и неприказивања листе у јавности. И ко ће онда боље да застрашује, да прети отказима од оних који већ седе на туђим местима и часте се туђом слободом – од оних који су уплашени за сопствену фотељу?

Драги суграђани, ви све знате исто као и ми. Одлично знате ко вас је звао, ко је шта нудио, ко је претио. Ко је све морао дати потпис и зашто, ко је морао да да свој глас и колико гласова још да сакупи. Одлично знате ко, зашто и како седи у Елану, Туристичкој, Топлани, Општини и где ће седети када се све те мутне радње заврше. Када покојници не буду гласали на изборима, када не буде дежурних кабадахија и табаџија испред бирачких места, када не буде сваки пети становник Маковишта гласао од куће. Када све то негде узмемо у обзир, и оних претпостављених њихових 20% гласова искрене подршке делује нереално много.

Као што рекосмо – избори још нису завршени, боримо се против многих нерегуларности. За неке на жалост немамо опипљиве доказе, и ако сигурно знамо да су се десиле, али многе неправилности поткрепљујемо јасним и чврстим материјалним доказима. Сада смо већ пуно искуснији, а  захваљујући бројним информацијама које свакодневно добијамо од грађана и неупоредиво снажнији са аргументима, ставовима и сазнањима да Косјерић иде у добром смеру разоткривајући једну по једну аферицу, превару, притисак.

Живот – а не страх!

П.С. Приметили сте да нисмо поменули категорију подмићених, оних који су продали глас за 15 евра, 100 кг ђубрива и слично. Изузев подсећања да су учинили кривично дело, нећемо им ништа рећи, али готово смо уверени да њихова деца и унуци хоће, што је свакако делотворније.

Објављено

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email