“Корона гласачи нови вид изборне манипулације”

Због свега што се дешавало у предизборној кампањи и на дан локалних избора у Косјерићу, убедљива победа напредњачке коалиције не би могла да се назове поштеном изборном победом, већ тешким поразом демократије, њене форме и суштине.

Подмићивања, чак и нуђење новца за глас, џипови са активистима из других градова Србије, особе са бирачким списковима у близини биралишта, сумњиво велики број бирача који су гласали од куће, јер су, наводно, у изолацији због инфекције вирусом корона обележили су „велику победу“ напредњака у малом Косјерићу, на локалним изборима одржаним у недељу.

Поразу демократије је кумовала отворена и дрска функционерска кампања коалиције око СНС, у којој су учествовали готово сви министри на челу са премијерком, уз учешће „главног чувара демократије“ у Србији – Ивице Дачића, директора државних јавних предузећа и челника околних општина и градова, иначе напредњака. Уз то, напредњаци су бесомучно досађивали брачима и позивали их „од врата до врата“ да гласају за њих, делили су саднице шљиве „стелејке“ и малине, пакете са основним животним намирницама, контролисали медије и испословали бојкот већег дела опозиције.

Таквим изборним инжењерингом досегнут је рекордан одзив од чак 73 одсто. Напредњачка коалиција је освојила и рекордних 69 одсто гласова и 20 мандата у локалној скупштини, што је дупло више него пре четири године. Индикативно је и то што су изборни штаб напредњака и председник општине Косјерић, уместо Општинске изборне комисије, која је ћутала сатима после затварања биралишта, саопштавали изборне резултате.

Сумњиви гласови „изолованих“

Феномен косјерићких избора је и велики број грађана који су гласали ван биралишта, посебно оних који су, наводно, због инфекције вирусом корона, били у изолацији. Према процени Удружења грађана „Чисти људи за чист Косјерић“, које је учествовало на изборима, више од 900 „корона болесника“ је гласало ван бирачких места. „Покушавамо да утврдимо да ли је могуће да је више од 900 бирача гласало од куће. То је за нас изненађујуће и морамо да проверимо у Заводу за јавно здравље Ужице да ли је могуће да имамо у граду толико позитивних на вирус корона и толико њих у изолацији“, казала је за Данас Милена Ђукић Орубовић из тог удружења. Она је подсетила на то да је на ранијим изборима, по бирачком месту, највише троје или четворо старијих, непокретних и болесних гласало од куће, што значи да би то требало да буде највише стотинак грађана.

У Заводу за јавно здравље Ужице Данасу је званично речено да је, закључно са 28. мартом, на дан избора, због инфекције вирусом корона у изолацији у Косјерићу било око 150 грађана.

Глупо питање

Сандра Филиповић, председница ОИК, каже за Данас да „број оних који су гласали ван бирачких места јесте велики, али да није тачно да их је било више од 900“. Према званичним подацима те комисије, на такав начин је гласало 569 старијих, болесних, особа са инвалидитетом и оних који су изоловани јер су позитивни на вирус корона. Ако се броју од стотинак старијих и немоћних, који су гласали ван бирачких места, дода и званична бројка од 150 изолованих, то није више од 250 таквих бирача. Отуда сумња и питање по ком основу је, на такав начин, гласало осталих 319 грађана.

На молбу Данаса да каже колико је гласало оних који су у изолацији, Филиповић је одговорила: „Питате ме глупа питања. Како да знам колико је људи у изолацији? Нисам ја радила у бирачком одбору, него у комисији.“ „Ја имам само потврде. Немам списак особа и разлоге због којих су бирачки одбори излазили на терен. Комисија о томе не води евиденцију. Нигде у потврди не постоји могућност да особа која ју је потписала наведе да ли је у изолацији или није, да ли је ковид позитивна, болесна, немоћна, спречена или је особа са инвалидитетом. Комисија нема податке о томе колико људи у изолацији је гласало ван бирачког места“, додала је Филиповић.

Злоупотреба је било и биће их

На питање на основу чега се одобравало „изолованима“ да гласају на такав начин, она је рекла да „та провера није обавеза ОИК, већ да је то процењивао бирачки одбор на терену“. „Бирачки одбор добија позиве грађана и утврђује да ли су они основани или нису“, рекла је Филиповић.

На подсећање да је, према званичним подацима Завода за јавно здравље Ужице, на дан избора у Косјерићу у изолацији било 150 особа, она је узвратила да то „не зна“, иако је признала да је позивала челнике тог завода и да јој је речено да „неко може да има три месеца боловање због ковида“ и да „ми у то не можемо да улазимо“. „Зовите појединачно председнике бирачких одбора и нека вам кажу колико су имали пријава за ковид позитивне, а колико за остале. Ја то не могу да знам и то није моје да ценим“, поручила је председница ОИК.

О могућој злоупотреби гласова изолованих, она је рекла да „не може да проверава сваку потврду“. „Тога је било и биће. И то се доводило у сумњу на прошлогодишњим парламентарним изборима и, колико знам, на прошлим локалним изборима неко се пријављивао да је стар, немоћан и спречен да гласа на бирачком месту, а у ствари није ништа од тога. Тога је увек било и биће, али ја не могу да ценим сваку потврду да ли је она злоупотребљена или није“, поручила је председница ОИК Косјерић.

Појединачни подаци

„На бирачком месту број 18 у Тубићима, представници СНС су покушали да пријаве 26 особа да имају корону и да гласају ван бирачког места, а исто су покушали и са 24 особе у Маковишту, што смо спречили. У Дубичници нису дозволили нашим члановима бирачког одбора да буду у комисији за гласање ван бирачког места“, додала је Милена Ђукић Орубовић.

Аутор: Ненад Ковачевић
Извор: https://www.danas.rs/politika/korona-glasaci-novi-vid-izborne-manipulacije/

Објављено

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email