”Бојкот јачи у Косјерићу него у Зајечару”

Бојкот локалних избора у Зајечару и Косјерићу који већи део опозиције најављује, највише се за сада осећа у Косјерићу, иако је из разговора са активистима у свим срединама приметно да чак и чланови оних странка које неће излазити на изборе имају жељу да се активније укључе у изборни процес.

Док су у Косјерићу до сада предате тек две листе, од којих је једна странка на власти, у Зајечару је проглашено шест изборних листи а још три листе имају изгледа да прикупе потписе за излазак на ове локалне изборе.

На локалне изборе у ова два места изаћи ће и коалиција Демократске странке Србије (ДСС) и Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) којој су прекјуче потврђене изборне листе у овим општинама.

Раде Јаковљевић из групе грађана „Чисти људи за чист Косјерић“, која прикупља потписе за листу „Да Косјерци одлучују у Косјерићу“, каже за Данас да је на локалу много људи који су разочарани целокупном политичком понудом али су и даље вољни да гласају и да ова група грађана покушава да понуди алтернативу управо тим бирачима.

– Наш циљ је да анимирамо део бирачког тела које гласа за власт по инерцији и јер немају другу опцију. Део опозиције ће бојкотовати ове изборе јер су то одлуке централа странка али нисам сигуран да су људи из опозиције на локалу одушевљени тим бојкотом. Локал је специфичан, овде ипак може да се приђе људима, да се разговара са комшијом, чак иако нема заступљености на РТС-у или мејнстрим медијима. Утицај републичке политике је овде много мањи, указује Јаковљевић.

Он сматра да бојкот у Косјерићу неће имати превеликог ефекта јер је, како каже, на јунске републичке изборе у Којсерићу изашло је 56 одсто бирача, што је незнатно мање у односну на просек од 60 одсто излазности.

– Имам утисак да грађани Косјерића излазе да гласају без обзира на ту кампању бојкота. Изборни услови нису били нормални али бојкот ту није био пресудан“, истиче Јаковљевић.

У Косјерићу је као прва проглашена изборна листа коалиције СНС и СПС, под називом „Александар Вучић – За будућност Косјерића – Ивица Дачић“, док је друга листа коју су предали ДСС и ПОКС.

И у Зајечару је приметно да постоји део опозиције који невољно прихвата бојкот, како су локалци раније указали за Данас. Говори се да има чланова Демократске странке који желе да изађу на изборе као група грађана „Можемо боље“ јер се не слажу са бојкотом.

Потпредседница Демократске странке Драгана Ракић раније је за Данас објаснила да ДС не излази на ове изборе али да „разуме потребу наших чланова из Зајечара и Косјерића да помогну опозиционим групама грађана“.

У Зајечару је до сада поднето шест изборних листи од чега је једна одбијена због неправилности, а према информацијама са терена потписе би могле да прикупе још две групе грађана.

Према ранијим информацијама које смо добили од активиста на терену, потписе за излазак на локалне изборе у Зајечару скупља и група грађана „Можемо боље“, на којој се налазе и поједини (бивши) чланови Демократске странке, као и група грађана „Заокрет“, коју сачињавају чланови покрета „Доста је било“ и групе грађана „Храбри људи“, међу којима има и бивших чланова Покрета слободних грађана.

Локални избори у Зајечару, Косјерићу и Прешеву заказани су за 28. март и одржаће се према том плану иако је Народна странка затражила одлагање избора док се не обаве преговори са влашћу око изборних услова.

Пет проглашених изборних листа

Градска изборна комисија Зајечара прогласила је као прву изборну листу „Александар Вучић – За будућност Зајечара“ (СНС), друга по реду поднета изборна листа „Монтоја и Праведници – Драган Стаменковић“ је одбијена због неправилности. Затим су проглашене као трећа листа „Група грађана др Дејан Крстић“, четврта листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија“ затим и пета изборна листа „Др Ненад Ристовић – победа“ коју предводи лекар Ненад Ристовић, широј јавности познат по томе што је вратио председнику Вучићу Златну медаљу за заслуге у борби против корона вируса.

Шеста изборна листа је „Нада за Зајечар – Национално демократска алтернатива (Покрет обнове Краљевине Србије – ПОКС, Демократска странка Србије – ДСС)“.

Аутор: Александра Поповић
Извор: https://www.danas.rs/politika/bojkot-jaci-u-kosjericu-nego-u-zajecaru/

Објављено

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email