У Косјерићу одржан протест због новог каменолома

Локална власт игнорисала мишљење грађана и по убрзаном поступку донела одлуку о плану детаљне регулације за нову експлоатацију кречњака. У знак противљења против отварања новог каменолома, грађани и грађанке Косјерића одржали су јуче протест испред општинске зграде.

Протест је одржан пред почетак седнице локалне скупштине која је, према саопштењу групе грађана “Чисти људи за чист Косјерић”, игноришући мишљење грађана донела одлуку о доношењу плана детаљне регулације за нову експлоатацију кречњака.

Наиме, како се истиче у саопштењу, будући рудник се налази готово у самој вароши, у насељу Градина, а по наводима огорчених грађана, нису испоштовани основни прописи када је обављање ове делатности у питању, нити је јавност консултована.

“Највећи проблем представља недостатак адекватног путног прилаза, јер ће тешки камиони који превозе кречњак пролазити кроз насељени део вароши Косјерић, поред средње школе, дома здравља и више десетина стамбених објеката што је, поред огромног проблема за аеро загађењем који Косјерић има, кап која је прелила чашу и истерала грађане на улицу. Како би проблем био већи, побринула се локална самоуправа која није дозволила јавни увид плана, који је по закону обавезан, те је по убрзаном поступку донела одлуку о усвајању плана на затвореној седници без присуства јавности правдајући се разлозима безбедности услед пандемије коронавируса”, указује се у саопштењу групе грађана “Чисти људи за чист Косјерић”.

Како се наглашава, овако важна одлука чији ће утицај пре свих осетити стотине грађана Ваоча, Дивчевића, Дрмановине, Филипића и Градине доноси се непосредно пред изборе, без било какве консултације са грађанима, што је још више разљутило локално становништво.

“Уместо да решава нагомилане еколошке проблеме, локална власт преко ноћи и без јавности генерише нову еколошку бомбу чије ће последице трпети будуће генерације а корист ће имати само приватници блиски власти.

“Ми им поручујемо да неће проћи, јер се ми боримо за живот, а не за политику”, истучу у “Чисти људи за чист Косјерић”.

Објављено

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email