Одржана трибина у Мушићима – СТОП руднику литијума!

Драги суграђани,

у име групе грађана “Чисти људи за чист Косјерић” желимо да се захвалимо председнику месне заједнице Мушићи, господину Горану Никитовићу и свим житељима, који су среду у вечерњим часовима, у Дому месне заједнице Мушићи срдачно дочекали и угостили чланове организоване трибине

„Стоп руднику литијума“.

У оквиру трибине су говорили гости из Лознице који се налазе у епицентру дешавања и који се борбе против отварања рудника литијума на локацији Јадра и Рађевине. Велики одзив мештана из угрожених зона испитивања: Мушићи, Субјел, Добриња, Пожега и други, је показатељ да је ова трибина била не само оправдана већ и преко потребна како би се узнемиреним грађанима пружила неопходна едукација и подршка у борби против било каквих испитивања у нашим општинама, а надасве против отварања експлоатацијоног рудника литијума.

На трибини смо имали прилику да чујемо застрашујуће податке и искуства, попут чињенице да се приликом флотације руда користе екстремно отровне киселине по жива бића попут концентрованих киселина, сумпорне и хлороводоничне. Не треба превидети ситуацију самог ископавња руде, где озбиљан проблем представља одлагање токсичне јаловине која прави еколошку катастрофу у радијусу од преко 50км. Ужасне су последице за наше земљиште, реке, изворе, храну. Чуле су се и потресна исповест житеља насеља Брезјак који сведоче о страхотама у њиховом малом месту и још много тога.

Све наведено је само мали део информација које смо имали прилику да чујемо на трибини коју је организовала група грађана “Чисти људи за чист Косјерић”. Морамо напоменути да смо у овом моменту искључили наше политичке различитости и првенствено желимо да помогнемо нашим људима и суграђанима, као и самим нама, што је једини циљ. Наш спас лежи у снази заједништва, те смо сходно томе на трибину позвали и председника општине – Жарка Ђокића да учествује на трибини и да нам изнесе информације из прве руке, али до данас нисмо добили никакав одговор. На трибини се није појавио нико из општине Косјерић, што је врло алармантна ситуација, с обзиром на околности – то су недопустиви пропусти.

Једно је сигурно, закључак трибине је више него позитиван, велики број суграђана је свестан ситуације и дошли су да пруже подршку и јавно понуди своју помоћ у одбрани Мушића, Субјела, Добриње, Јежевице и Пожеге. Мештани су сложни и свесни чињенице да уколико дозволимо било где, било какво истраживање и пробно бушење сви заједно ћемо бити у великом проблему. Животи свих нас и наших потомака су директно и најозбиљније могуће угрожени. Због свега наведеног јасно је да немамо алтернативу, боримо се до последњег тренутка, до последњег даха и до последњег атома снаге у нама.

Група грађана “Чисти људи за чист Косјерић” недвојбено стаје иза интереса наших пољопривредника, наших људи који се баве туризмом, и свих оних који желе здрав и нормалан живот. За крај ћемо цитирати Марка Твена: „Поред сваког рудника стоји лажов“, зато се одлучите на живот, на очување онога што имамо!

У данима испред нас спремићемо јасан план за одбрану јер се не плашимо ни Рио Тинта, ни Рио Сава нити било кога.

Ми имамо једни друге и нећемо бити ничија колонија!

Велику захвалности дугујемо учесницима трибина. Скупу забринутих мештана и свим присутнима су се обратили:
Марија Алимпић (Удружење заштитимо Јадар и Рађевину)
Славица Милетић (Удружење заштитимо Јадар и Рађевину)
Горан Томић (једини мештанин Брезјака који није продао имање)
Александра Велимановић (Earth Thrive)
Проф. др Душко Кузовић (гост који је дао подршку својим суграђанима)
Бранка Илић (власница имања у Мушићима и обратила се учесницима речима да неће дозволити испитивање и продати своје имање)
Владан Тодоровић (група грађана Чисти људи за чист Косјерић).

Хвала још једном храбрим људима који су дошли и одржали предавање на трибини као и свим људима који су својим присуством послали снажну поруку свим моћницима да код нас неће бити никаквих истражних радњи.

Народ је изабрао Живот а не Политику!
Заједно до победе!

С’ поштовањем,
група грађана “Чисти људи за чист Косјерић”

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије