СНС омогућио компанији ”Јадар Литијум доо” да испитује литијум у Мушићима без сагласности мештана

Представници наше групе грађана синоћ су присуствовали састанку у Средњој Добрињи који је организовала Иницијатива за Пожегу након обавештења објављеног на сајту општине Пожега, а у коме се грађани нејасно информишу да у суботу, 17. априла, озлоглашена корпорација Рио Тинто почиње са истраживањима залиха јадарита, бората и племенитих метала на подручју неколико села пожешке општине.

Били смо на састанку да пружимо подршку суседној општини у спречавању велике еколошке катастрофе али и да сагледамо шта нам се у Косјерићу спрема. Сазнали смо да су планирана истраживања и ископавања и на територији наше општине, о томе НЕМА ИНФОРМАЦИЈА на сајту општине Косјерић као и у “надахнутим” обраћањима одлазећег председника општине Жарка Ђокића.

Пратећи координате и број катастарске парцеле који је објављен у документу на сајту општине Пожега, дошли смо до власника парцеле у Мушићима, који су били затечени и шокирани. Дозволу за истраживања на њиховом поседу нису дали, као ни власници парцела са пожешке територије. Дозволу је, очигледно, дала држава у договору са општином Косјерић.

Парцеле на којима се планира ископавање су углавном и власништву људи који не живе ту, очевина ћерки које су се поудавале и отишле из родне куће.

Након излагања активиста из Лознице, који су дошли да мештане нашег краја упозоре на то какво зло им се спрема, једино што се могло чути је решеност и слога народа да свим механизмима спречи почетак радова.

Захвални смо Иницијативи за Пожегу што нас је на време упозорила на ситуацију, а у исто време не можемо а да не поставимо питање локалној власти ЗАШТО нас о доласку Рио Тинта обавештавају други, а не они који су плаћени за то да раде за нашу добробит. Након надахнутог предизборног говора председника Жарка Ђокића о томе какве нас еколошке катастрофе неће задесити док је он на челу општине, питамо га да ли и ископавање литијума види онако како га стручњаци виде, као претњу невероватних размера по екосистем, здравље људи, пољопривреду… и да ли је и то решио да не дозволи, али је заборавио да нам помене?

Чисти људи за чист Косјерић тренутно раде на испитивању свих околности доласка Рио Тинта у општини Косјерић, давања сагласности за испитивања на територији наше општине као и припреми скупа где ћемо све појединости изнети грађанима.

Борба тек почиње, црвени картон за Рио Тинто и све одговорне за могућност доласка ове компаније у Косјерић.

Живот, а не политика!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено