Савети за продају гласа (и остале начине гласања)

Ове године је, чини нам се, никад боља понуда на изборној пијаци. Овај текст ће вам помоћи да одаберете најпрорачунатији начин да продате свој глас. У зависности од вредности понуде али и трајања понуђеног, саставили смо кратку топ-листу најактуелнијих предлога:

5. Место
Пакет (литар уља, по килограм пиринча, соли, шећера, паковање макарона и 3 конзерве паштете)
Вредност пакета – око 800 динара
Трајање – најдуже 15 дана
Овај поклон је заиста подбацио, без обзира што картонска кутија остаје у трајном власништву. С обзиром на то да је изборни циклус 4 годиние, а да ове намирнице могу да нестану за пар оброка, изузев уља које ће мало потрајати – јасно, као предлог је на последњем месту.

4. место – 20 евра
Понуда која се на тржишту појавила у смирај кампање, нешто боља од претходне. али у поређењу са нпр. минималном потрошачком корпом (преко 38.000 динара) јасно је да је износ премали и за један месец, а камоли за 4 године, до следећих избора.

3. место – саднице шљиве
Ово је већ нешто вреднија понуда, али и тежа за процену вредности. Пошто не верујемо да неко узима саднице шљиве за огревно дрво ни за прављење фрулица, а опет, и узимајући у обзир да је реч о косјерском, чувеном крају по ракију – узели смо ракију као параметар. Пун род једног стабла у просеку може дати 50 и више килограма шљиве и у добром роду се са њега може извући 10-ак литара ракије. Ово већ није лоше али треба имати у виду да се то неће десити за најмање 5, а реално и преко 10 година колико шљиви треба да дође у озбиљан род. Опет, у поређењу са изборним циклусом од 4 године, предуго је, у случају да се покајете у вези са одлуком коме сте дали глас – биће прекасно да се поштено напијете од тог гласа и у ко зна чијем мандату.

1. и 2. место – асфалт и котлови на пелет
Није било лако упоредити ово због много параметара. Котао на пелет је вредео целих 20 гласова и ту се лако да све срачунати, али број људи који гласају за асфалт варира од засеока до засеока. Свеједно, благу предност дајемо пелету јер је потпуно нова валута у куповини гласова, а и еколошки прихватљива. Такође, врло вероватно ће наши, домаћи котлови, проверено доброг квалитета, надживети у трајању наш домаћи асфалт, тако да ипак можемо прогласити победника односно најпрорачунатији начин за продају гласа.
Наравно, јасно вам је да је топ-листа направљена скроз иронично, у жељи да покажемо колико смо далеко дошли. Било би сувишно да држимо предавања о француској, енглеској револуцији, америчком грађанском рату и милионима људских жртава кроз историју које су пале да би сви људи имали право гласа. Оно што треба да кажемо – куповина гласова је кривично дело за које је запрећена казна затвора од 1 до 8 година.

Такође, изнудом се сматра потврда да сте гласали за одређену странку. Употреба мобилних телефона на биралишту се кажњава 10.000-30.000 динара а фотографисање је забрањено (укључујући и фотографисање лисића након гласања). Наравно, питаћете се ко је у Србији одговарао за ова надела и на жалост сложићемо се са вама. Оно што можемо је да вам дамо неколико правих савета за гласање:

  • Право гласа за сваког човека је једна од најважнијих цивилизацијских достигнућа – искористите га!
  • Уколико сте пак већ узели нешто са наше топ листе и некоме обећали глас, расмислите добро о томе ко вам је тај мито дао. Неко ко зна да је добар, вредан, поштен, ко има резултате, такве ствари сигурно не ради. Размислите и о себи, у каквом друштву и држави живимо када смо спали да за мизерију продајемо своје достојанство и право да бирамо.
  • Уколико се уцењени радим местом или на било који други начин и ”морате” да прекршите закон тако што ће те сликати листић, урадите следеће – сликајте то што морате, а затим поништите листић тако што ћете заокружити још неке кандидате или прецртајте све. (Наведено не можемо одобрити али смо свесни колико притисака постоји и онда само предлажемо – смањење штете.)
  • Ако имате децу и унуке, посаветујте се са њима. Пуно животног искуства може бити предност, али када немате реалне информације, гледате једино Пинк, Хепи, слушате 106 радио, не користите интернет у довољној мери, врло вероватно немате праву слику о проблемима наше држава, општине, нити о начину како се оне воде и ко њима управља.
  • И последње, најважније – бирајте људе! Погледајте добро понуду! Ако не знате кога вам нуде за републичке изборе, сигурно познајете бар пола кандидата са листе за одборнике у Косјерићу. Погледајте њихова занимања, каријере, дипломе, погледајте какви су у свом послу. Какве су комшије, суграђани. Ми знамо да у Косјерићу има сјајних људи, на жалост, многи од њих нису на листама, али хајде да изаберемо 27 најбољих из понуде, људе чијих се биографија нећемо стидети и који ће својим чињењем у градској скупштини учинити Косјерић бољим местом за живот! Размислите шта су они који су пре 4 године нешто обећали – урадили. Зашто би сада било другачије?

Гласајте по сопственој савести – нека заиста најбољи победи!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено