Отворено писмо – 5 питања за председника општине Жарка Ђокића и СНС

Господине Ђокићу,

Надамо се да поред бројних обавеза које имате око дочекивања разних партијских свита, министара, гуслара и председника држава, ипак имате бар мало времена за нас грађане Косјерића. Ваш четворогодишњи мандат је истекао. Видимо да се спремате да од грађана тражите нови мандат, али био би ред да изађете пред нас грађане Косјерића и одговорите на кључна питања из претходног мандата, а тичу се свих нас грађана Косјерића.

1. Ко је одговоран за јунску поплаву у Косјерићу 2020. године када је поплављено преко 40 објеката укључујући и дечији вртић?

Према изјавама представника Сектора за ванредне ситуације Владе Републике Србије испада да сте Ви лично, као и локална самоуправа, добили наредбу да се скела испод новог моста на реци Скрапеж уклони још у петак, 19. јуна 2020. Године. На жалост, нико није поступио по упутима Сектора за ванредне ситуације, било Ви као командант локалног кризног штаба, било ваш инвеститори, што је за последицу имало да се наши суграђани чамцима извлаче из својих кућа у раним јутарњим часовима спашавајаћи голе животе, а остављајући иза себе сву своју поплављену имовину. Подсећамо Вас да је чак и премијерка Ана Брнабић током посете Којсерићу, у јуну 2020. године, потврдила да је у питању људски фактор као узрок поплаве. Обећали сте тада да ће се пронаћи кривац, од тог обећања прошло је 9 месеци. Ми и даље не знамо ко је одговоран што поплава у Косјерићу није спречена.

2. Да ли сте Ви у име општине Косјерић, током новембра 2019. године потписали тројни уговор између Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Владе Републике Србије, општине Косјерић и женске пољпривредне задруге “Косјерка” из Косјерића? Да ли је наша општина била гарант овог уговора и да ли је преузела на себе обавезу пребацивања средстава са републичког нивоа наведеној задрузи у износу од 7.479.960,00 динара?

Уколико јесте, дужни сте показати потписани уговор свим грађанима Косјерића. Такође, да ли видите сукоб интереса ако сте потписали поменути уговор, јер у тренутку Вашег потписа ипак је међу оснивачицама и власницама поменуте задруге Ваша супруга Данијела Ђокић, али и супруге других особа које су блиске СНС и вашој власти. Оне су уложиле оснивачки капитал у износу 1.000 динара да би од Вас и државе добиле милионе динара новца грађана. Ми Вас подсећамо да задруге нису непрофитни субјекти, чак напротив, задуге су власништво њених оснивача или оснивачица у овом случају, који имају право на расподелу добити и зараде. Зар не мислите да би људима и дамама на селу које се баве пољопривредном производњом ова средства била кориснија за набавку опреме и повећање приноса од пољопривредних производа од којих живе?

3. Ко је инвеститор каменолома у Подградини који се крије од очију јавности и да ли сте били обавештени да ће радови почети без и једне дозволе?

Грађанима и даље није јасно зашто упорно гурате каменолом у Подградини (али и другим каменоломима) који су на штету грађана Косјерића, да ли је могуће да је и овде по среди партијски или лични интерес? Грађани никада нису добили одговор ко је инвеститор штетног каменолома. Зашто штитите и скривате његово име и да ли је он разлог зашто сте сазвали седницу распуштеног локалног парламента где сте покушали да му омогућите да почне радове? Да ли сте били обавештени да су радови на приступном путу отпочели и, ако јесте, зашто нисте реаговали и поред непостојања дозвола за те радове?

4. Да ли су за послове који су финансирани из јавних набавки и других ставки буџета општине Косјерић ангажоване особе које су део ваше уже и шире фамилије?

Пре него што одговорите на ово питање, добро погледајте све послове, уговоре и износе које су укључивале сечу грања, транспорт, субвенције за пољопривреду и друге послове које је општина Косјерић платила јер може вам се десити да угледате имена људи који су заступљени на вашим породичним фотографијама.

5. Зашто Косјерић, иако спада у места са најзагађенијим ваздухом у Србији и Европи, и даље нема израђен и усвојен План квалитета ваздуха и Акциони план за решавање загађења ваздуха, иако је усвајање ових докумената била законска обавеза наше општине?

Према подацима званичних мерних станица Агенције за заштиту животне средине, Косјерић у последња три месеца није имао ни дан у којима је квалитет ваздуха био на прихватљивом нивоу за грађане. Не знамо да ли Вам је познато, али према подацима Светске здравствене организације у Србији преко 6.500 грађана превремено умре због загађеног ваздуха, док број оболелих од канцера, срчаних, респораторних, других болести је много већи, а као један од узрочника неплодности код мушкараца и жена у новим студијама се помиње загађен ваздух. Да ли знате колико грађана Косјерића страда због Вашег нечињења? Заштитник грађана Пашалић је у свом извештају од 15. септембра 2020. године навео да је општина Косјерић начинила пропусте у раду на штету права грађана на здраву животну средину тиме што није благовремено испунила законску обавезу и донела План квалитета ваздуха и Краткорочни акциони план. Оставио је рок од 60 дана општини Косјерић да се наведени пропусти отклоне. Молимо Вас да обавестите јавност шта се тачно Ви и локална власт урадили да отклоните наведене недостатке.

Грађани жељно очекују Ваше одговоре, надамо се да их нећете поново разочарати. Уколико се, пак, плашите одговора на питања ваших грађана, бићемо принуђени да одговоре потражимо на неком другом месту и презентујемо грађанима Косјерића као и другим надлежним органима.

ГГ “Чисти људи за чист Косјерић”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено