Општински новац за књиге за ђаке, а не страначке функционере

78 ђака првака кренуло у први разред на територији наше општине у школској 2020/21.години, рачунајући сва села и школу у Косјерићу. Основна школа Мито Игумановић у Косјерићу примила је 54 ученика у први разред, Сеча Река 8, Варда 8… Само 78 деце је кренуло у школу у Косјерићу, општини која је некада имала стотине првака чија је весела граја испуњавала просторе школа како у селима тако и у граду.

Радост поласка у школу и упознавање нових другара јавља породични немир код родитеља деце. Треба купити књиге, нове патике, ђачке торбе, одела и друге потрепштине за полазак у школу најмлађих. Узалуд родитељи молећиво гледају у локалну власт која нема слуха и воље да помогне породицима чија деце крећу у школу. Увек исти одговор, нема пара у буџету! Комплет књига за први разред кошта 6.800,00 динара што је велика ставка у породичним новчаницима многих породица у Косјерићу.

Укупно за 78 ђака првог разреда потребно је 507.000,00 динара за набавку књига. Да ли стварно у буџету наше општине нема 507.000,00 динара за набавку књига за децу која полазе у први разред?

Увидом у буџет који је усвојен за 2021.годину видимо шта су приоритети локалне СНС власти и где одлазе наше паре. Прегледом само пар буџетских ставки која се тичу општинских фунционера, пре свега одборника и чланова општинског већа долазимо до врло интересантних податка. У буџету за 2021.годину предвиђено је 1.500.000,00 динара у виду додатака за одборнике и 800.000,00 динара нашег новца као додатак за чланове општинског већа. Дакле само ове две ставке у виду ночаних додатка за општинске фунционере коштају нас грађане 2.300.000,00 динара.

Новца у буџету за уџбенике за ђаке прваке има, пола милиона динара и није велики износ колико потроше партијски чланови већа и одборници. И не само то, када би се чланови већа и одборници одрекли додатка које следе у односу на њихове удобне позиције родитељи и ђаци свих ученика од првог до четврог разрада би добили књиге за наставу.

Просечна цена комплета уџбеника за ученике од 1 до 4 разреда је 7.000,00 динара што значи да се за 2.300.000,00 динара може купити 328 комплета уџбеника за децу на територији наше општине.

Група грађана Чисти људи за чист Косјерић ће променити приоритете у трошењу нашег заједничког новца. Деца у основним школама и њихове породице ће бити важнија у односу на општинске функционере. Време је да домаћински управљамо нашим новцем и да деца и породице имају приоритет у односу на страначке функционере.

Оловку у руке драге комшије 28. марта и гласајте за живот а не политику! Гласајте за уџбенике за децу а не страначке функционере!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије