Наобећавање

Предизборна обећања владајуће коалиције низала су се једно за другим, министри и функционери похрлили да, формалним говорима наученим напамет, дају тон озбиљности свему што нам је најављено као сигурно ако поменута коалиција победи, локални властодршци ломили су језике о до тада непознате вишесложне стручне термине како би грађане убедили да знају шта раде. Говор на потврђивању другог мандата председника општине такође се вртео око исте теме. Све што је обећао, нагласио је, сигурно ће и урадити за овог мандата.

У току предизборне кампање највећи фокус био је на субвенцијама за побољшање енергетске ефикасности, тј. преласку на еколошки прихватљивије начине грејања, уградњу котлова на пелет, уградњу термоизолације и замену столарије. У том периоду пред изборе пар грађана нас је обавестило да се до листе за субвенције стиже обећањем и обезбеђивањем сигурних гласова СНС-у. Данас, неколико месеци касније, навелико се коментарише да од субвенционисања неће бити ништа јер је општина пред банкротом, нису нам одобрена буџетска средства и функционери планирају да нас кредитно задуже да би могли да испуне макар део обећаног. У међувремену, стипендије студентима нису исплаћиване, накнаде младим мајкама такође, а и путни трошкови просветним радницима касне већ три месеца. Све ово се правда тиме што се чека седница скупштине на Видовдан и усвајање ко зна ког  ребаланса буџета по реду.

У међувремену, објављена је листа и донето решење за 67 локалних самоуправа које су се пријавиле, имале уредну документацију и обезбедиле сопствена буџетска средства за учешће у програму енергетске санације (замена столарије, изолација, котлови, соларни панели..) а које ће кофинансирати министарство за рударство и енергетику. Наравно, Косјерић није на том списку, иако су нас пред изборе убеђивали да је то ‘готова ствар’.

Једина ”готова ствар” је, надају се власти, отварање каменолома Подградина јер је инвеститор тренутно у процесу добијања грађевинске дозволе, упркос свим проблемима, нерегуларностима и кршењима закона везаним за ову причу. С обзиром на то да нам суграђани јављају да је отварање каменолома потенцијална финансијска добит за локалне функционере и њихову браћу, није ни чудо што се, упркос огромном незадовољству и противљењу грађана, чврсто држе овог незаконитог пројекта.

Још једно велико предизборно обећање било је реновирање и адаптација спрата предшколске установе и отварање нових група. По свему судећи  радови су стали, јер је једино што се тренутно ради санација фасаде на згради полицијске управе, приликом које је страдало и једно сасвим здраво и право стабло, а за вртић очигледно неће бити средстава. Од септембра у предшколску установу креће још осамдесеторо деце, што је дивна вест, али је питање како ће бити организовани ако се не планира отварање нових група и запошљавање васпитачица.

И док за вртић средстава нема, два члана већа биће на плаћеним функцијама, са две плате које би биле довољне за исплату месечних прихода за четири васпитачице.

 

Надала се СНС коалиција да ће, након избора, народ ућутати и, као и ранијих година, заборавити да им је било шта и обећано пред изборе у замену за глас. Нису очекивали да овога пута не буде тако. Притужбе грађана стижу са свих страна наше општине,што због неиспуњених обећања, што због кршења закона и нерегуларности. Међу притужбама су најчешће оне на неасфалтиране путне правце, иако је у већини месних заједница народу обећано да ће асфалтирање бити завршено до краја априла или маја. Ближи се крај јуна, радови у већини места нису ни почињали,о чему ћемо  опширније у фото репортажи наредне недеље. У међувремену, и даље нам се можете обратити, како са притужбама, тако и са предлозима за одборничка питања, свакодневним проблемима које желите да у ваше име изнесемо пред члановима скупштине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије