Извештај са друге редовне  седнице СО Косјерић

На другој редовној седници СО Косјерић усвојено је 38 тачака дневног реда, док је једна, ребаланс буџета, одложена након (како рече председник општине Ђокић) сугестија које је руководство општине добило “са врха”. 

Одборници групе грађана учествовали су активно у расправи по неким од ових тачака, постављајући логична питања са позиције обичног грађанина, лаика који жели да научи, разуме и учествује у одлукама од значаја за локалну заједницу. На нека смо одговоре добили, на нека очекујемо у писаној форми, а на нека нисмо и вероватно и нећемо. 

 

ПОСТАВЉЕЊА И ИМЕНОВАЊА

 

На питање о томе да ли постоји сукоб интереса или кршење закона у случају Сандре Филиповић, правнице из Дубнице, добили смо одговор да тога нема и да слободно затражимо и мишљење Агенције за борбу против корупције, што ћемо свакако и урадити. Да подсетимо, Сандра је председница ОИК, затим је постала члан одбора за административно-мандатна и имунитетска питања, недуго након тога постала је и шеф кабинета председника општине, а од друге седнице скупштине је и члан два школска одбора. Одговори секретара скупштине као правника нису били најјаснији јер је покушавао да објасни да су избори прошли и ОИК не постоји, да члан одбора није јавна функција, да нема мешања извршне и законодавне власти. Председница скупштине нам је објаснила да нам се само чини да је Сандра свуда, зато што су се трудили да у сваком одбору буду стручни људи, да Косјерић има проблема са мањком стручног кадра а да, осим Сандре, нема правника у Косјерићу (?). Поставља се питање да ли је све баш тако, а и зашто нам је председница само неколико дана раније, у телефонском разговору, на наше инсистирање да члан гг буде укључен у одбор за буџет и финансије, рекла да су ‘одбори само формалност и састају се једном у две године’ ‘.

Што се тиче чланова радних тела скупштине, гласање је ишло механички и убрзано, без читања предложених чланова, тако да искрено сумњамо да већина одборника уопште и зна ко је од њихових колега у ком одбору с обзиром то да материјал нису ни читали. 

 

ЗАВРШНИ РАЧУН

 

У вези завршног рачуна општине за 2020.год поставили смо само  неколико питања, мада је нејасноћа било и превише, али смо неке од њих оставили за разјашњавање путем захтева за увид у информацију од јавног  значаја. Једно од постављених питања било је ко од два корисника буџетске ставке финансирање трошкова рада председника општине (зарада председника општине, заменика председника општине и њихови материјални трошкови) користи новчану накнаду од 42 200 динара за долазак на посао и одлазак са посла, будући да ни једно од њих нема право на путне трошкове с обзиром на раздаљину између општине и њихових адреса (мање од 3 км). Заменица председника нам је пристојно одговорила да јој је на почетку претходног мандата речено да има право на путне трошкове у износу од три хиљаде динара, да она не зна има ли право или не али да нема проблем с тим да јој се укину ако нема. Жарко Ђокић није желео ни да нас удостоји одговора. Неодговорена су остала питања и шта подразумева трошак од скоро 360 хиљада динара трошкова горива, 433 хиљаде за трошкове репрезентације, 52 хиљаде ‘осталих општих услуга’ и тако редом. 

Дејан Павловић нам је одговорио на питање за шта је потрошено скоро 300 хиљада динара за Чобанске дане  који нису одржани тиме да су потрошене на часопис објављен пре ванредног стања, док ће нам недоумице везане за остале трошкове решити у писаној форми. 

 

КАМЕНОЛОМИ

 

На наше питање зашто тек сада усвајамо планове и  дозволе за каменоломе који навелико раде, добили смо одговор од председника општине. Оно што се могло разумети је да су или била три власника, или три локације, да један није радио по закону па је отеран и да смо ту све побркали. С обзиром на конфузан одговор, није ни чудо, мада је тешко вероватно да су мештани који су нам послали доказе било шта побркали. Мало се председник и истрчао питањем да ли мислимо на постројење за дробљење, потврђујући оно што веч знамо, а то је да су припремни радови отпочели и пре него што је дозвола озваничена. 

Што се тиче студија процене о утицају на животну средину, остали смо ускраћени за информацију о томе да ли су у поступку израде или нису. Уз материјал нам је само достављена одлука из 2020. којом се налаже израда, али резултата, мишљења и процене нема, иако без ње план и не би могао да буде усвојен нити издата дозвола 

 

КУЛТУРО, ЕВЕ МЕ

 

Присутни одборници углавном су одавали утисак да материјал нису ни прелистали и да су ту само да подигну руку када им се сугерише. Приликом подношења извештаја директора јавних предузећа, нарочито директора ЈКП ‘Дубоко’ и ‘Елан’, троје одборника је гласним смехом, разговором и довикивањем преко стола са председником општине показало не само одсуство заинтересованости за тему о којој се расправљало и гласало, већ и одсуство елементарног васпитања и поштовања према говорнику и слушаоцу, на шта смо скренули пажњу председници скупштине сугестијом у оквиру одборничких питања.

 

Председник општине је на сва питања на која се удостојио да одговори одговарао осорно и повишеним тоном. Стиче се утисак да је и то нека ‘сугестија из врха’, или је можда живео у заблуди да тако делује озбиљно и ауторитативно. Једини утисак који тим начином комуникације одаје је инфантилни став ‘ја сам овде газда и ко си ти да ме било шта питаш’, што се нарочито видело приликом одговора Бранку Спасојевићу, одборнику из редова СНС коалиције, који је председника питао када ће бити асфалтирани путни правци у Скакавцима, јер је рок из предизборних обећања прошао а мештани сада њега прозивају и притискају. Друго питање било је везано за кафе ‘Божовић’ који, по речима колеге одборника, крши законе и прописе, ради дуго након одобреног радног времена и узнемирава становнике оближњих зграда и кућа гласном музиком до 5 сати ујутру. Ђокић му је љутито одбрусио да је рекао да ће сва (асфалт) обећања бити испуњена до краја године и да поменути власник кафића није заштићен па да зову инспекцију, иако је Спасојевић већ поменуо да су се жалили полицији. 

Да тренутни сазив СО више подсећа на сценарио за трагикомедију него на највиши законодавни орган наше општине показала је и  одборница која извештај комисије почиње речима ‘Каже овако..’, и тројица одборника који збуњено стоје у реду испред женског тоалета не схватајући зашто их зачуђено гледамо. 

 

ВРТИЋ 

 

На одборничко питање докле се стигло са реновирањем вртића и да ли се планира запошљавање нових кадрова будући да на упис тренутно чека 81 дете, заменица председника општине Гордана Јосиповић нам је рекла да ће радови на реновирању спрата бити завршени до краја године, поменувши процедуре и тендере, и да ће 40оро деце остати на листи чекања, што се директно коси са говором Жарка Ђокића при потврђивању свог другог по реду мандата, који је ову ставку  уврстио у нешто што је већ реализовано, што можете чути у прилогу. 

 

 

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА 

 

С обзиром на то да је председница скупштине констатовала да је информисање путем сајта, електронских медија, савршено валидно и индиректно сугерисала да није њен проблем што већином старачка домаћинства Горње Ражане немају ни приступ интернету па се самим тим нису могли ни информисати о роковима за приговоре за каменолом и постројење за дробљење, питали смо зашто се онда и нама одборницима материјал не доставља електронским путем. Речено нам је да је поступак дигитализације и скупштине и  свега нечега у току, али ето, пара нема да се сада спроведе до краја, али да је могуће доставити материјал у електронској форми ако се одборници изјасне за то у већини. Ово би био идеалан начин смањења трошкова канцеларијског материјала и трошкова додатног штампања у нашој општини, који заједно прелазе 600 хиљада динара по завршном буџету за прошлу годину. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Објављено

Најновије